رتبه وب سایت ها در گوگل به عوامل زیادی بستگی دارد که شاید اهمیت آنها در برخی مواقع متفاوت و دانش استفاده از این عوامل نیز بسیار پیچیده باشد! روند کاری الگوریتمهای شرکت گوگل نیز بسیار پیچیده بوده و هیچ کسی اطلاعات کاملی از آنها ندارد؛ به همین خاطر بسیاری از روشهای بهینه سازی سئو بر اساس تجربیات به دست میآید و خیلی از این روشها ممکن است در حد یک نظریه باقی بمانند. پس اگر به دنبال بهینه سازی یا سئو وب سایت خود هستید، این وظیفهی شماست که موثرترین عوامل تاثیرگذار بر رتبهی وب سایت را پیدا و از آنها استفاده کنید
در حال حاضر مقالات و مرجعهای بسیاری در اینترنت وجود دارند که عوامل موثر در رتبه بندی وب سایت ها را بررسی و مقایسه کردهاند. این عوامل با توجه به نظرسنجی از هزاران سایت و تجربیات افراد گردآوری شده است که ممکن است بسیاری از آنها تاثیرگذار و بسیاری دیگر بیتاثیر باشند. به همین منظور شرکت شتاب تک مجموعهای از این عوامل تاثیرگذار را گردآوری کرده است که در ادامه به بررسی هر یک از این عوامل به صورت کلی میپردازیم.
عوامل موثر در رتبه وب سایت ها
زمانی که صحبت از عوامل تاثیرگذار در رتبهی وب سایت به میان میآید سه بخش اصلی محتوا، ساختار و بک لینک ها در ذهن ما تداعی میشوند:
محتوا: حجم، کیفیت و یکتا بودن محتوا تاثیر بسیار زیادی روی رتبه بندی وب سایت ها دارد. تولید محتوای یکتا و باکیفیت میتواند اعتبار وب سایت شما را به صورت چشمگیری افزایش دهد.
ساختار وب سایت:استانداردهای کلی سایت، قابلیت شناسایی آن توسط موتورهای جستجو، سرعت بارگذاری وب سایت و واکنش گرا بودن سایت (responsive) نقش بسیار مهمی در رتبهبندی وب سایت ها دارند.
بک لینک ها:تعداد، قدرت و کیفیت لینک هایی که از وب سایت های دیگر به سایت شما اشاره میکنند، به اعتقاد بسیاری از افراد، پر اهمیت ترین عامل تاثیر گذار در رتبهی وب سایت شما هستند.
موارد ذکر شده در بالا فاکتورهای اصلی بهینه سازی یک وب سایت به شمار میروند اما بهتر است بدانیم به غیر از این عوامل، چه موارد دیگری در رتبهبندی وب سایت ها نقش دارد.
همراه ما باشید تا به بررسی ۷ عامل دیگری که امروز کمتر مورد توجه قرار گرفته است بپردازیم:
- سن دامنه
- شبکههای اجتماعی
- بهروزرسانی محتوا
- لینکهای خروجی
- نرخ کلیک نسبت به رتبه (CTR)
- بازدید کنندگان تکراری
- زمان ماندگاری کاربر
طبق اعلام شرکت گوگل مبنی بر اهمیت قدمت دامنهها میتوان نتیجه گرفت هرچه دامنه قدیمیتر باشد، ارزش آن برای گوگل بیشتر است. چراکه دامنههای جدید ممکن است بعد از گذشت زمانی خاص از بین بروند اما دامنههای با سابقه، سالهای سال به فعالیت خود ادامه میدهند و گوگل نیز ارزش بیشتری به آنها اختصاص میدهد. بدون شک سن دامنه فاکتوری نیست که بتوانیم آن را تغییر دهیم اما در عوض برای رسیدن به موفقیت میتوانیم برای مدت طولانی به دامنهی خود پایبند باشیم.
شبکه های اجتماعی از دیگر مواردی هستند که معمولا برای بهبود رتبهی وب سایت در نظر گرفته نمیشوند! اما مطالعات بسیاری ثابت کردهاند که فعالیت در شبکههای اجتماعی نقش به سزایی در جایگاه وب سایت شما در گوگل ایفا میکنند. این عامل در مقایسه با روشهای دیگر ممکن است ارزش کمتری داشته باشد اما نباید نادیده گرفته شود.
طبق اعلام شرکت گوگل در سال ۲۰۱۰، محتواهای جدید از اهمیت بالاتری برخوردار هستند پس اگر به محتواهای قبلی خود مراجعه کنید و بخشی از محتوا را به روز رسانی کنید، احتمال دیده شدن آن در نتیجهی جستجو را بالا میبرید. چراکه یکی از مهم ترین فاکتورهای گوگل به روز بودن وب سایت شماست. در همین راستا بهتر است بدانید که هرقدر حجم محتوایی که بهروزرسانی میکنید بیشتر باشد، از نظر موتورهای جستجو از اهمیت بالاتری برخوردار است.
به اعتقاد بسیاری از افراد لینکهای خروجی از وب سایت اهمیتی ندارند! اما این یک فرضیه اشتباه است! گوگل علاقهای به وب سایتهای بن بست ندارد. پس بهتر است بدانید که لینکهایی که به وب سایتهای دیگر میدهید نیز روی رتبهبندی وب سایت شما تاثیر میگذارند. علاوه بر این گوگل منابع و لینکهایی که در مقالات وب سایت به آنها اشاره میشود را مورد بررسی قرار میدهد و اعتبار آنها را نیز ارزیابی میکند. بهعنوان مثال اگر از وب سایت خود به وب سایتهای باکیفیت و مهم لینک دهید، ارزش و اعتباری بیشتری کسب میکنید تا زمانی که به وب سایتهای کم اهمیت و حاوی مطالب کم اعتبار لینک دهید.
الگوریتم و نحوهی عملکرد CTR بسیار پیچیده است، اما تاثیر زیادی روی رتبهبندی وب سایت ها دارند. نحوهی محاسبه و عملکرد CTR را بهتر است به صورت یک مثال برای شما بیان کنیم، بهعنوان مثال اگر رتبهی وب سایت شما برای عبارت جستجو شده پنج باشد و آن عبارت ۱۰ بار مورد جستجو قرار بگیرد و وب سایت شما تنها دو بار باز شود، یعنی وب سایت از ۱۰ بار نمایش دو بار کلیک داشته و CTR شما برای رتبهی پنجم در صفحهی اول برابر ۲۰ درصد است. با توجه به این موضوع میتوان نتیجه گرفت که CTR بالاتر از حد انتظار، میتواند رتبهی وب سایت را بهبود دهد و CTR پایینتر از حد انتظار نیز میتواند نتیجهی عکس داشته باشد.
از نظر گوگل، بازدید کنندههای تکراری یکی دیگر از عوامل موثر به حساب میروند. بازدید کنندگان جدید نشان دهندهی این موضوع هستند که وب سایت شما در حال فراگیر شدن است اما مراجعه بازدید کنندههای تکراری به معنی معتبر بودن و با کیفیت بودن محتوای وب سایت شما میباشد به طوری که سایت شما ارزش چندین بار دیده شدن را برای کاربران دارد. با توجه به این موضوع اگر درصد بالایی از بازدید کنندگان وب سایت شما تکراری باشند، اعتبار وب سایت شما افزایش مییابد و در نتیجهی آن رتبهی وب سایت نیز بهبود خواهد یافت.
گوگل مورد دیگری به نام dwell time یا ماندگاری کاربر در وب سایت را مورد بررسی قرار میدهد. این مورد مربوط به مدت زمانی است که کاربر قبل از بستن صفحه یا مراجعه به صفحهی دیگر در یک وب سایت سپری میکند. به عنوان مثال اگر یک کاربر روی لینکی کلیک کند و پنج دقیقه زمان در آن سایت سپری کند، وب سایت مورد نظر dwell time بهتری نسبت به زمانی خواهد داشت که شخص تنها ۱۵ ثانیه در وب سایت بماند. این یعنی محتوای وب سایت با ارزش بوده است و درنتیجه اعتبار بیشتری از طرف گوگل دریافت خواهد کرد.
عواملی که در این مقاله مورد بررسی قرار دادیم نسبت به عوامل اصلی (محتوا، ساختار وب سایت و بنک لینک ها) از اهمیت کمتری برخوردار هستند و تاثیر آنها نیز به مراتب کمتر است ولی به این منظور نیست که عوامل ذکر شده نباید انجام شوند! بلکه بهتر است در کنار بهینه سازی عوامل اصلی روی این موارد نیز زمان بگذارید چرا که ممکن است استفاده از همین روشهای ساده تاثیر به سزایی در رتبهی وب سایت شما داشته باشند.